Decyzja o wykonaniu zabiegu i wybór optymalnego terminu powinny być podejmowane na podstawie monitoringu konkretnej uprawy i progów ekonomicznej szkodliwości. Monitoring można przeprowadzić np. przy pomocy żółtych naczyń wypełnionych wodą.
Integrowane programy ochrony roślin wymagają od rolnika dużej wiedzy i doświadczenia. Znajomość biologii szkodnika, jego występowania i nasilenia w danym rejonie i latach poprzednich mogą pomóc podjęciu decyzji o zabiegu. Często zabieg chemicznej ochrony roślin może okazać się niepotrzebny, a niesie to korzyści w postaci zaoszczędzonych pieniędzy jak również zdrowszego środowiska.
Środki ochrony roślin należy stosować w sposób bezpieczny dla środowiska – zgodnie z etykietą. W ochronie rzepaku do działań takich należy zaliczyć:
- wybór środków chemicznych działających wybiórczo, zapobiega to niszczeniu populacji owadów pożytecznych
- ograniczanie powierzchni chronionej, przez stosowanie zabiegów brzegowych (przy zwalczaniu słodyszka rzepakowego, chowacza posobnika i pryszczarka kapustnika)
- ograniczanie dawki środka poprzez stosowanie adiuwantów
- wykonywanie zabiegów łączonych
- stosowanie zapraw nasiennych, które często eliminują konieczność opryskiwania roślin w czasie wegetacji
Wykonując zabiegi chemicznego zwalczania owadów pamiętać należy o stosowaniu przemiennie insektycydów z różnych grup chemicznych, by nie doprowadzić do wykształcenia odporności szkodnika na daną substancję czynną.
TABELA PROGI EKONOMICZNEJ SZKODLIWOŚCI
Szkodnik |
Termin obserwacji |
Próg szkodliwości |
Chowacz brukwiaczek |
początek marca koniec marca (BBCH 20-29) |
10 chrząszczy w żółtym naczyniu w ciągu kolejnych 3 dni lub 2-4 chrząszczy na 25 roślinach |
Chowacz czterozębny |
przełom marca i kwietnia (BBCH 25-39) |
20 chrząszczy w żółtym naczyniu w ciągu 3 dni lub 6 chrząszczy na 25 roślinach |
Chowacz galasówek |
wrzesień – październik (BBCH 12-19) |
2-3 chrząszcze w żółtym naczyniu w ciągu 3 dni |
Chowacz podobnik |
przełom kwietnia i maja (BBCH 60-69) |
4 chrząszcze na 25 roślinach |
Gnatarz rzepakowiec |
rzepak jary: czerwiec, lipiec (BBCH 60-69), rzepak ozimy: wrzesień, październik (BBCH 11-19) |
1 gąsienica na 1 roślinie |
Mszyca kapuściana |
od początku rozwoju łuszczyn (BBCH 71-79) |
2 kolonie na 1m2 na brzegu pola |
Pchełka rzepakowa |
wrzesień, październik (BBCH 12-19) |
3 chrząszcze na 1mb rzędu |
Pchełki ziemne |
po wschodach (BBCH 10-15) |
1 chrząszcz na 1 mb rzędu |
Pryszczarek kapustnik |
od początku opadania płatków kwiatowych (BBCH 65-69) |
1 owad dorosły na 4 rośliny |
Rolnice |
wschody roślin (BBCH 9-16) |
6-8 gąsienic na 1m2 |
Słodyszek rzepakowy |
zwarty kwiatostan (BBCH 50-52) |
1 chrząszcz na roślinie |
luźny kwiatostan (BBCH 53-59) |
3-5 chrząszczy na roślinie |
|
Ślimaki |
bezpośrednio po siewie oraz w okresie wschodów (BBCH 8-11) |
2-3 ślimaki średnio na pułapkę, zniszczenie 5% roślin |
w fazie 1-4 liści i w fazach późniejszych (BBCH 11-15) |
4 lub więcej ślimaków średnio na pułapkę, zniszczenie 10% roślin w stopniu silnym lub bardzo silnym |
|
Śmietka kapuściana |
wrzesień-listopad (BBCH 15-19) |
1 śmietka w żółtym naczyniu w ciągu 3 dni |
Tantniś krzyżowiaczek |
wrzesień- październik (BBCH 12-19) |
1 gąsienica na 1 roślinie |