Przejdź do treści strony

 

Integrowana Ochrona Roślin Uprawnych

   

Fazy rozwojowe rzepaku

Główna faza rozwojowa 6: Kwitnienie – otwieranie się kolejnych kwiatów w gronach głównych i bocznych, ustawanie wzrostu elongacyjnego łodyg i pędów bocznych, formowanie łuszczyn.

60 Otwarte pierwsze kwiaty.

61 10% otwartych kwiatów na głównym kwiatostanie (początek kwitnienia)

62 zakwitło około 20% roślin w zbiorowisku

63 30 % otwartych kwiatów na głównym kwiatostanie

64 40% otwartych kwiatów na głównym kwiatostanie

65 Pełne kwitnienie: 50% kwiatów na głównym kwiatostanie otwartych, starsze płatki opadają

67 koniec kwitnienia, większość płatków opada

69 Koniec fazy kwitnienia

 

Główna faza rozwojowa 7: Formowanie nasion, rozwój owoców – przyrost masy łuszczyn i nasion oraz zmiany w zawartości chlorofilu. Łodygi zaczynają blednąć, liście żółkną i opadają. Zielone, gładkie łuszczyny stopniowo guzowacieją wskutek wzrostu nasion. W nasionach zachodzą zmiany biochemiczne prowadzące do nagromadzenia substancji zapasowych. Łuszczyny i nasiona stopniowo tracą wodę, a zawartość chlorofilu w nasionach po osiągnięciu maksimum obniża się.

71 10% łuszczyn osiągnęło typową wielkość

72 20% łuszczyn osiągnęło typową wielkość

73 20% łuszczyn osiągnęło typową wielkość

74 40% łuszczyn osiągnęło typową wielkość

75 50% łuszczyn osiągnęło typową wielkość

76 60% łuszczyn osiągnęło typową wielkość

78 80% łuszczyn osiągnęło typową wielkość

79 Prawie wszystkie łuszczyny osiągają typową wielkość

 

Główna faza rozwojowa 8: Dojrzewanie – łuszczyny i nasiona stopniowo zmieniają barwę. Dalszy ubytek wody z nasion, zakończenie gromadzenia substancji zapasowych i rozkład chlorofilu. Zamieranie wszystkich liści oraz zasychanie i brunatnienie łodyg.

81 Początek dojrzewania: nasiona zielone, wypełniają zagłębienia w łuszczynie

82 około 10% nasion brunatniejących po bokach, łuszczyny żółknące lecz rośliny jeszcze jasnozielone; zawartość wody w nasionach około 50% = początek dojrzałości technicznej, kiedy to zbierano rzepak wieloetapowo.

83 30% łuszczyn dojrzewa, nasiona brązowe i twarde

84 40% łuszczyn dojrzewa, nasiona brązowe i twarde

85 50% łuszczyn dojrzewa, nasiona brązowe i twarde

86  60% łuszczyn dojrzewa, nasiona brązowe i twarde

87 70% łuszczyn dojrzewa, nasiona brązowe i twarde

88. na roślinach nie ma już nasion zielonych, a tylko około 10% z nich brunatnieje jeszcze po bokach, reszta nasion jest brunatna na całej powierzchni; łuszczyny pożółkłe i brunatniejące są jeszcze jędrne lecz łatwo pękają pod wpływem czynników zewnętrznych; łodygi ciemnieją i zaczynają zasychać; zawartość wody w nasionach poniżej 20% = dojrzałość pełna, kiedy zaczyna się zbierać rzepak jednoetapowo

89 Pełna dojrzałość, prawie wszystkie łuszczyny dojrzałe, nasiona brązowo-czarne i twarde

 

90: Zamieranie roślin – postępujące obumieranie całych roślin. Łuszczyny samoczynnie pękają osypując brunatnoczarne nasiona. Łodygi kruszeją i łamią się. Cała masa wegetatywna roślin stopniowo zamiera i butwieje.

91. całe rośliny są ściemniałe i zasychające, wszystkie nasiona brunatne.

92. łuszczyny i całe rośliny suche i łamliwe, nasiona brunatno czarne z połyskiem, łuszczyny łatwo pękają.

93-98. postępujące łamanie się i butwienie łodyg, łuszczyny masowo pękają osypując często już pleśniejące nasiona.

99. wszystkie rośliny połamane i zbutwiałe, łuszczyny popękane, nasiona osypane.

 

Źródło: Integrowana produkcja rzepaku ozimego i jarego 2008, Klucz do określania faz rozwojowych roślin w skali BBCH 2005